Recensies

De Beethovenbiografie naar waarde geschat

Het verschijnen van Beethoven. Een biografie van de hand van Jan Caeyers ging niet onopgemerkt voorbij. Na de succesvolle lancering in België en Nederland, werd het boek ook een succes in Duitsland. Een greep uit de persrecensies :

Opusklassiek.nl [Feb 2011]

Willen we nog wel lezen over Beethovens idealen ('Alle Menschen werden Brüder') en de bijna pathetisch aandoende kracht waarmee hij uiteindelijk de overwinning op zichzelf behaalde? Als ik de recensie van Peter de Bruijn in NRC Handelsblad van 22 januari 2010 moet geloven is Beethoven vergruisd, klinken termen als geniaal, pathos, heldendom en idealisme ronduit amorf en is het nu toch wel de hoogste tijd voor een Beethovenheroriëntatie, zonder dat overigens duidelijk wordt gemaakt waaruit die dan wel zou moeten bestaan. (Aart van der Wal - www.opusklassiek.nl)

Ons Erfdeel [Mei 2010]

Het is met zijn 672 bladzijden een van de meest paginarijke biografieën die er ooit over Ludwig van Beethoven zijn geschreven, het eind 2009 verschenen boek Beethoven. Een biografie van Jan Caeyers. Het is bovendien een van de weinige Beethoven-biografieën in het Nederlandse taalgebied. En het is niet minder dan een levenswerk ... (Emile Wennekes)

NRC 23 [Jan 2010]

Marketing was zijn 'core business'
Beethoven kon met gemak op twee borden schaken
Ongecompliceerd jubelen is bij Beethoven niet meer aan de orde. Beethoven is vergruisd. In een nieuw prachtboek komen minder bekende kanten van hem aan de orde. De auteur durft zelfs zijn Vioolconcert te kraken ... (Peter De Bruijn)

De Morgen [30 Dec 2009]

Extreme existentiële eenzaamheid
Jan Caeyers besteedt in zijn biografie over Beethoven uitgebreid aandacht aan de financiële, sociale en economische situatie van de meester. Niet zelden gebeurt dat in een psychologiserende context, maar Beethoven is gelukkig meer dan dat. De hoeveelheid informatie is enorm en het verhaal grotendeels meeslepend ... (Stephan Moens)

t Pallieterke [28 Nov 2009]

Een Opus Magnum
Jan Caeyers en "zijn" Beethoven
Een Vlaamse muzikale wetenschapper schrijft op zijn eentje het levensverhaal van Beethoven; één van de Nederlandse topuitgevers staat aan zijn deur te drummen om het boek in zijn uitgavenpakket te mogen opnemen ... (Marc Platel)

De Standaard [27 Nov 2009 ]

Beethoven ontdaan van de mythe
Muziek met een missie... Romantisch gedweep of wetenschappelijke dorheid laat Caeyers over aan andere Beethovenkenners. Met veel flair spit hij de verrassende verhalen naar boven. Hij schetst de couleur locale en de tijdgeest   -het jonge natiegevoel in Oostenrijk, de kwijnende adel, de biedermeierperiode en de bijbehorende angst voor vernieuwing - maar ook Beethovens entourage en zijn werkwijze ... (DS - Letteren)

HUMO [24 Nov 2009]

Beethoven
... Caeyers is een groot Beethoven-bewonderaar, maar hij spaart zijn hoofdpersonage niet. Het eeuwige gehannes met geld, de drankzucht, de vrouwengeschiedenissen, zijn brutaliteit ook: alles krijgt zijn plaats ... (bg)

De Leeswolf [31 Okt 2009]

In het hoofd van Beethoven
Vijf jaar lang werkte Jan Caeyers aan de eerste Nederlandstalige biografie van Ludwig van Beethoven (1770-1827).  Althans, de eerste van een dergelijk opzet en omvang ... (Katherina Lindekens)

Vrij Nederland [22 Okt 2009]

Spindoctors and one night stands
biografie Beethoven neergezet als popmusicus
... Laat ik vooropstellen dat ik het een geweldig boek vind.  dat ik met buitengewoon veel genoegen gelezen heb ... (Maarten 't Hart)

Staalkaart [Okt 2009]

Een tour de force. Caeyers is een zelfbewust en reflecterend biograaf die uit het grote en intern tegensprekelijke wetenschappelijke materiaal zelf heeft gewikt, gewogen en gekozen... Het boek is doorgecomponeerd. Het bijzonderste aan deze biografie is dat ze een aan eigen wetmatigheden gehoorzamende compositie is. (Jean-Pierre Rondas)